background

Asperge Mania

Vannacht zijn we weer een aantal keren wakker geworden van het blaffen van ons hondje Coco.
Dit had een simpele oorzaak: het is weer zover, de wilde asperges komen weer uit de grond en de Italianen worden dan weer krankzinnig. Als maniakken kammen ze met plastic zakjes dag en nacht de buurt uit voor deze fel begeerde groente. Geen enkele berm, rotonde of tuin van een ander wordt ontzien. Dus vannacht waren wij aan de beurt.
Gelukkig had ik gisteren alle bij ons op gekomen wilde asperge scheuten al geoogst, want ik wist al van de vorige jaren dat ik daar dus niet te lang mee moest wachten. Néé, dit keer was ik ze vóór.
Italianen vinden het overigens doodnormaal om bij een ander te plukken. Ze noemen dit gewoon ‘tutto campagna’, alles is platteland en dat is van iedereen. Zeker veel naar dat lied van Thé Lau geluisterd, dat de wereld van iedereen is...
Van de week kocht ik op de markt bij ons vaste ‘groentevrouwtje’ naast een paar heerlijke scharreleitjes van de kipjes uit haar eigen tuin, een mooi spierwit eendenei en bedacht direct: dat wordt een heerlijke eendenei omelet, gevuld met wilde asperges, wat Parmezaanse kaas en onze eigen olijfolie erover. Jum, jum.
Simpel zoals de meeste Italiaanse recepten. Zelf maken ze met die wilde asperges er het liefst een risotto van wat ook heerlijk is natuurlijk.
Maar wij dus die omelet!

Hierbij het recept voor twee personen:

  • 1 eetlepel olie om in te bakken
  • 1 kleine banaansjalot, fijn gesneden
  • 1 kopje afgeriste kleine wilde asperges. Alleen de zachte delen. Wilde asperges zijn eventueel te vervangen door een klein bosje korenaar asperges of een kopje in plakjes gesneden groene asperges.
  • 1 groot eendenei
  • 1 eetlepel room of melk
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 eetlepels grof geraspte Parmezaanse kaas

Breiding

Bak in de olijf olie het sjalotje zacht aan maar niet bruin, voeg dan de aspergestukjes toe en laat even meebakken. Doe er wat citroensap over en wat peper en zout en sluit de pan en laat dit nagaren zonder vuur en laat staan tot gebruik.
Splits het ei en sla het eiwit stijf. Roer dan de dooier met de room of melk met een snuf zout en peper.
Warm de eetlepel olijfolie in een pan en verdeel het eimengsel er in, schep de asperge vulling erop en laat het in wat in het eimengsel zakken. Bak de omelet op laag vuur aan twee zijden gaar en lichtbruin.
Serveer lauwwarm met de geraspte Parmezaan en nog een extra scheut extra vergine olijfolie.
En een ciabatta broodje.

Bon appetito !!