background

In de olie

Nu we alweer een jaar in het vredige Zuiditaliaanse Apulië wonen staat ons leven dagelijks in het teken van olijven. Niet alleen omdat er talloze duizend jaar oude olijfbomen om ons heen groeien en dat er dagelijks olijven worden geoogst, maar vooral ook omdat mijn man Erik bezig is met een nieuw boek over olijfolie. Zo waren wij al jarenlang professioneel, maar ook voor ons plezier, dagelijks wijn aan het proeven, maar dat is nu dus even omgeruild voor olijfolie. Hierdoor is er voor ons een hele nieuwe wereld opengegaan, want het is net als met die wijn: wat zijn er toch veel smaken en verschillende kwaliteiten. En van olie wisten we net als iedereen, eigenlijk veel te weinig.
Voor het boek hebben we rechtstreeks van allerlei producenten olies opgestuurd gekregen. Van niet al te duur tot een prijs van omgerekend 275 euro per liter! Deze laatste, gebotteld in flesjes van honderd milliliter, was van Armando Manni uit Toscane en was ook inderdaad te lekker om waar te zijn. Maar er waren er meer, die ruim boven de middelmaat uitstaken en toch een stuk goedkoper bleken. Nu is het met alles zo, dat als je eenmaal een beetje verwend bent geraakt, zie het dan maar eens terug te draaien naar het niveau van je normale huishoudbudget, maar er blijven er genoeg betaalbare over.
Daarbij hoef je vaak minder te gebruiken van een duurdere olie, gezien de intensere aroma’s, maar onder een euro of acht heb je eigenlijk niet veel keus in écht lekker.

Extra vergine olie is de beste kwaliteit en is gezonder omdat deze zonder enige toevoeging of raffinage wordt verkregen. Er zitten antioxidanten in, die helpen ziekten te voorkomen en veroudering uit te stellen. Dat laatste kun je in elk geval van buiten aanpakken met crèmes op basis van extra vergine olie.
De combinatie van gezondheid en eten is een steeds grotere trend aan het worden. Mooie heldere liefst biologische gerechten zoals salades en soepen, afgemaakt met heerlijke iets peperige extra vergine olijfolie. Wat kan je daar gelukkig van worden. Een paar druppeltjes delicate Franse vierge extra over een bolletje roomijs of een aardbei. Heerlijk en zélfs een beetje gezond. In elk geval extra vergine en vegetarisch is een echte goede match, omdat de minerale smaak van vlees het meeste aroma van de olie verdringt.
Voor het bakken en roosteren van groenten gebruik je gewoon een doorsnee olijfolie, omdat bij verhitting veel van de aroma’s verdwijnen en dan is een extra vergine gewoon zonde.

Wil je écht iets meer weten over de in’s en out’s van olijfolie, dan kun je dit allemaal op je gemak eens na lezen in het boek ‘EXTRA VERGINE’ van Erik Spaans (Karakter Uitgevers).