background

Italiaanse Zomer

Was ik gisteren nog druk met allerlei antipasti te maken voor ons nieuwe boek over de wijnen en al het lekkers, wat tutta Italia te bieden heeft. In dit geval moest het de regio Trentino-Alto Adige worden, een gebiedje wat grenst aan Oostenrijk en waarvan dus dan ook veel invloeden zijn terug te vinden in die gerechten.
Dus nu het zomer is, is het best gek om strüdel te maken met witte kool. Of broodknoedels in bouillon en aardappelplakken, gegratineerd met asiago kaas. Want wat zou dit toch allemaal lekker smaken na een koude wandeling of gewoon in hartje winter bij de open haard.
Dat maken van die gerechten is best wel een beetje een straf, omdat mijn moestuin op het moment helemaal vol staat met geurige zoete tomaten. Maar omdat ik niet zo van weggooien hou slaan we er ons toch doorheen met het proeven en opeten van al die noord-italiaanse hapjes.
Gelukkig vanmorgen toch nog de tijd gemaakt om van mijn tomaatjes een passata te koken en ze in potten te doen om dan in de winter weer terug te verlangen naar die lange warme zomer van nu. Ondertussen ook nog even de vers geplukte kappertjes in het zout gelegd om ze daarna weer in het zuur te doen. Ook voor van de winter.

Morgen is de streek Emilia Romagna aan de beurt, een iets minder zware regio deze keer, maar wel zo’n beetje de beroemste van heel Italië, omdat dat daar de Parma ham, de Parmezaanse kaas en de aceite balsamico vandaan komen. Gelukkig hebben we dit keer kennissen uit de buurt zo aardig gevonden om dat samen met ons allemaal te gaan oppeuzelen, want de diepvries wordt maar voller en voller.
En ik moet nu nóg 10 andere regio’s…….
Ja, het leven van kookboek schrijvers gaat echt niet over rozen!
Misschien toch maar beter een dieetboek schrijven. Dat levert ten eerste meestal financieel ook veel meer op, dan nu alleen maar meer gewicht op mijn eigen weegschaal.
Straks maar een extra rondje zwemmen in de zee. Of beter: drie, want daarna toch maar een pizzaatje eten op het strand. Dat kunnen ze hier als de beste. Meestal neem ik de pizza ‘ortolana’, wat ‘moestuin’ betekent. Heerlijk vol geroosterde verse groenten van het seizoen. Een echte aanrader dus.