background

Torta salata met Pass-O


Soms is het lastig een goede of liever gezegd: de béste combinatie te vinden voor een gerecht en de wijn. Meestal lukt het aardig, maar met de torta salata, het vlaggenschip van de Ligurische keuken is het best lastig. Het recept staat in Jolande’s boek ‘Le Quattro Stagioni’ en heeft een vulling van snijbiet en ricotta. Van koemelk.

Aangezien de hele moestuin inmiddels weer overvol staat met snijbiet was het vandaag dringend tijd voor deze krokante hartige taart als lunchgerecht in het warme voorjaarszonnetje. Maar dit keer maakte Jolande hem met de ricotta van onze overbuurman, die eigenlijk alleen maar schapen heeft. Iedere dag komen deze langorige melkmachientjes lang ons huis, terwijl er steeds een keurig kaalgegraasde olijfgaard overblijft. Zijn vrouw maakt als een soort restverwerking van het kaasmaken dagelijks ricotta pecora, schapenricotta dus. En zie daar maar eens wat bij te verzinnen wat betreft wijn. Das best lastig, maar in elk geval wit.
Nu is het zo, dat het wijnbedrijf Cantine Menhir hier niet al te ver vandaan een tweetal hele goede witte wijnen produceert. Eentje van verdeca, chardonnay en malvasia, die best zou hebben gekund, maar ons oog viel op een wat donkerder witte wijn in een fles met een spectaculair doorkijketiket, waardoorheen aan de binnenkant van de fles de naam te lezen was: Pass-O.
De wijn bleek gemaakt van 100% fiano en dit was hem. Een heerlijk volle, iets aromatische wijn, die niet alleen perfect combineerde met de iets sterkere ricottavulling, maar ook met de simpele tomatensalade, die Jolande had aangemaakt met wat wittewijnazijn en olijfolie en had verwend met wat gescheurde basilicum blaadjes.
Pass-O, een aanrader. Niet heel erg goedkoop jammer genoeg. Maar ja, het leven is te kort om rommel te drinken.

Maar laten we nou toevallig vanuit Italië een paar flessen meenemen naar het groots opgezette Italië Evenement op Kasteel Haarzuilens op 29, 30 en 31 mei, waar we op de Boretti stand drie dagen lang antipasti gaan maken en waar ons nieuwe boek ‘GUSTO italiano’ het levenslicht aanschouwt.
Dus wil je de échte Italiaanse smaak bij ons beleven, kom dan even buurten in Haarzuilens.