background

Deze inspiratieve workshops

worden gegeven door twee toppers uit de culinaire wereld: Kookboekenschrijfster Jolande Burg en culinair schrijver en fotograaf Erik Spaans.

Samen publiceerden zij een negental succesvolle geïllustreerde wijn- en kookboeken, waarvan er twee werden bekroond met de Gourmand Award. De vegetarische kookboeken van Jolande zijn zonder uitzondering bestsellers.

Enige jaren geleden begonnen ze de prachtige en druk bezochte site www.nomeattoday.nu, waarop naast een hoeveelheid vleesloze tips ook een groot aantal beroemde internationale chef’s zich van hun meest creative kant hebben laten zien en speciaal voor deze site prachtige gerechten zonder vlees hebben gemaakt. Jolande zelf is niet strikt vegetarisch maar heeft grote liefde voor vleesloze gerechten, deels ontstaan door de steeds groter wordende problematiek van de bioindustrie, waarbij het milieu en gezondheid een grote rol spelen.

Naast het koken zelf zal ook ruime aandacht zijn voor het gebruik van olijfolie in de keuken. Hiertoe wordt een korte olieproeverij gedaan door Erik met uitleg over de verschillende smaken en gebruiksmogelijkheden aan de hand van zijn boek Extra Vergine en de eigen biologische olijfolie van Villa Rossa.

De locatie:

Na een tiental jaren in Zuid Frankrijk te hebben gewoond, waar ook een groot aantal culinaire cursussen werden georganiseerd, hebben zij nu hun focus gericht op Zuid Italië. Deze nieuwe locatie is de sfeervolle VILLA ROSSA in San Vito dei Normanni aan het eind van de Romeinse Via Appia Trajana. De oude gerestaureerde villa is gelegen tussen de olivi millenari, de duizend jaar oude olijfbomen. De omgeving is adembenemend mooi, de bevolking is vriendelijk en behulpzaam en het weer en de temperatuur zijn ronduit heerlijk.

Wat wordt er gedaan?

De workshops Pugliese antipasti beginnen ‘s morgens om 10.00 uur en ‘s middags om 15.00 uur. Tijdens deze lessen wordt óf een antipasti lunch óf een antipasti diner bereid. Een deel van deze kleine hapjes is vegetarisch en een ander deel met vis, schaaldieren en inktvis. Ook de beroemde Pugliese focaccia met tomaatjes zullen we maken in de houtgestookte pizza oven.

Tussendoor is er een olijfolieproeverij met een aantal Italiaanse en Franse olijfolies. Ook de eigen biologische Villa Rossa Extra Vergine.

Er zullen een aantal streekwijnen passeren, die voornamelijk rood zijn, bijvoorbeeld van de primitivo en negroamaro.